Dacă o persoană în vârstă pierde în greutate: când să vă faceți griji și ce să faceți

0
1153
Dacă o persoană în vârstă pierde în greutate când să vă faceți griji și ce să faceți

O pierdere de greutate în timpul vârsta a treia, fără cauză aparentă, este destul de comună. “Fluctuații mici sunt complet normale și, de asemenea, de la persoanele în vârstă, la fel ca în alte perioade ale vieții. Dar atunci când “trend” este progresivă și pierderea în greutate considerabilă (5-10% față de valorile obișnuite) de care au nevoie pentru a investiga cu ajutorul unui medic”, explică profesorul Maurizio Muscaritoli, profesor de Medicină internă la Universitatea La Sapienza din Roma, trecut-președintele secției de Lazio-regiunea Molise al Societății italiene de medicină internă și președinte al Societății italiene de nutriție clinică și metabolism.

Localiza cauza a fenomenului este foarte important, deoarece această condiție poate duce la o reducere a sistemului imunitar, creșterea susceptibilității la infecții și pierderea de autonomie funcțională. În plus, pierderea in greutate poate fi ascuns problemele de sănătate sunt mai grave.

De multe ori este vina singurătate

De multe ori este vina singurătateÎn cele mai multe cazuri, în spatele pierdere în greutate de vârstnic este ascuns o pierdere de interes în produsele alimentare, care afectează cantitatea de alimente ingerate.

“Mai ales cei care locuiesc singure tind să mănânce mai puțin, uneori, pentru că nu este ușor pentru a face cumpărături și de gătit. Sau, din moment ce tabelului amintește de soțul sau soția nu mai sunt cu noi”, recunoaște profesorul Maurizio Muscaritoli.

“Pentru aspectele psihologice uneori se adaugă cele economice. De multe ori pensia este prea mică pentru a cumpăra alimentele necesare, iar acest lucru face mese sărac, monoton și prost echilibrat”.

Foarte frecvente, de asemenea, cauzele legate de imbatranire a organismului: “Ca o capacitate redusă de pe o parte a intestinului de a absorbi nutrienti, sau pierderea dintilor, ceea ce face dificil de a mesteca și de a face alimentele preferate mai ușor să ia, dar insuficiente pentru a acoperi nevoile de zi cu zi, cum ar fi, de exemplu, o cana de lapte sau o farfurie de supă”, continuă expertul.

“O altă cauză de multe ori trecute cu vederea este presbifagia, care este, dificultate la înghițire, care este văzut frecvent la vârsta a treia, ca urmare a procesului de îmbătrânire normală, fie din cauza unor mici fenomene ischemice sarcina unor cartiere din neurologice responsabil pentru controlul mușchilor de înghițire”.

În cele din urmă, există, de asemenea, o anorexie-definite și senil, care pare a fi legate de anumite tulburări hormonale: la adulți mai în vârstă crește producția de peptida YY, un hormon care suliță la creier semnal de sațietate, făcându-i să se simtă mai puțin foame.

Pe măsură ce ajunge la diagnosticul

Pe măsură ce ajunge la diagnosticul“În timpul anamnezei, medicul trebuie să ia în considerare toate aceste elemente pentru a formula sau de a exclude ipoteza unei pierderi de greutate cauzate de o dieta inadecvata. Și, dacă este necesar, conduce pacientul la un centru de dietetică și nutriție clinică pentru a corecta problema în funcție de sursă”, explică expertul. În plus, trebuie să identifice “ce” curge: lichide, muschi sau grasime?

“Până la vârsta de 50 de ani începe un fenomen natural numit sarcopenia, care constă în pierderea progresivă a masei musculare, uneori agravate de prezența unor boli cronice”, continuă Muscaritoli. În scopul de a înțelege dacă este din ce în ce patologice, medicul poate prescrie un absorptiometry X-ray dual-energie (Dxa), un test folosit pentru a diagnostica osteoporoza și poate evalua cu precizie distribuția țesuturilor osoase, slabă și grăsime.

“Mai bine se abtine de la cântare impedenziometriche pentru uz casnic”, sugerează expertul. “Chiar și în versiunea sa de clinica, bioimpedenziometria oferă o estimare a compoziției corporale, nu o măsurare efectivă. Pentru a face utilizarea de algoritmi matematici, care de multe ori diferă de la o masina la alta”.

La domiciliu, persoană în vârstă ar trebui să se bazeze pe o scară comună, poate într-o versiune digitală, și vorbind, în scopul de a compensa pentru orice probleme de vedere și tulburări de echilibru, care le împiedică de la sprijinindu-se înainte de a citi rezultatul.

Examenele “vizate”

Examenele "vizate"Medicul poate prescrie, de asemenea, alte investigații, de la hemogramă completă în mai multe examene complexe (cum ar fi electroforeza, pentru a analiza proteinele prezente în sânge) sau specifice (ce tip de scaun complet). Aceste teste sunt utilizate pentru a exclude posibilitatea ca în spatele pierderea in greutate nu poate fi probleme ascunse, cum ar fi hipertiroidism, infecții, inflamații cronice, cancer intestinal, rinichi, suprarenale și endocrine.

“Nu este un “marker”, care este, un singur test, care va oferi informații în acest domeniu. Diagnostic cale să fie tăiate și cusute pe măsura pacientului”, concluzionează expertul.

Relațiile dintre greutate și medicamente. Unele substanțe prezente în medicamente, suplimente pe bază de plante sau preparate (cum ar fi cofeina, de exemplu) poate duce la o pierdere de greutate, deoarece scade pofta de mancare. Pentru acest motiv, este întotdeauna bine să informați medicul dumneavoastră despre toate tratamentele urmate. În același timp, pierderea excesiva in greutate (mai ales atunci când implică musculatura) poate duce la o mai puțin eficiente terapii de droguri.

“În special, bolnavii de cancer sunt mult mai afectate de toxicitate de medicamente chimioterapice, iar acest lucru de multe ori obligă să suspende procedura sau de a amâna, cu un inevitabil un impact negativ asupra eficienței lor”, explică Maurizio Muscaritoli.